Składniki ciasto (3 porcje):
- 2 szklanki przesianej mąki,
- 1.5 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
- łyżki oleju,
- 1 jajko.
- gotowy krem cytrynowy (tego typu),
- 3 kiwi,
- dżem malinowy.
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, olej, mleko, roztrzepane jajko miksujemy ze sobą do połączenia się składników. Smażymy pancakesy z obu stron na złoto (aby naleśniki amerykańskie wyszły nam idealnej wielkości, należy na środek patelni wlać około 2/3 wielkości łyżki wazowej).
Po usmażeniu naleśników, układamy jeden na drugim (wychodzą po 4 naleśniki), tworząc warstwy. Między każdą warstwą rozsmarowujemy odrobinę dżemu malinowego. Oprószamy cukrem pudrem. W między czasie robimy krem cytrynowy wg przepisu podanego na opakowaniu (ja użyłam połowy opakowania kremu + pół szklanki mleka, następnie miksowałam całość ok. 4 minut - krem musi być gęsty, podrosnąć na objętości). Następnie wykładamy przygotowany krem na wierzch naszych naleśników. Na sam koniec dodajemy pokrojone w drobną kostkę kiwi.
Smacznego,
Magdalena
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTak też smakowały, zniknęły w mig :)
UsuńWyglądają obłędnie, aż ślinka cieknie ;-) Zapodam sobie takie na sobotnie śniadanko ;-))
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto! :))
UsuńUwielbiam nalesniki ze smietanką :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham te naleśniki :) W takiej wersji smakowej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCzego do nich nie dodam, zawsze są smaczne :) Są dobre i na śniadania, i na obiad, a z różnorodnością można naprawdę kombinować :)
Usuń