Szukając pomysłu na wielkanocne ciasto trafiłam na wpis Pauliny prowadzącej bloga Czekoladą utkane. Ciasto na zdjęciach wyglądało przepięknie a sam przepis wydawał mi się w miarę prosty (tak, tak, uznałam, że z moimi zdolnościami nie jest chyba tak źle i że podołam zadaniu). Wprowadziłam pare własnych zmian i oto proszę, efekt możecie ocenić sami ;)
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka ,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mąki tortowej.
- 2x sok Pysio (zielony),
- 1.5 budyniu śmietankowego bez cukru,
- 100 g miękkiego masła.
- 200 g/400 g śmietanki 36 proc (tak podane jest w przepisie Pauliny. Ja jednak dodałam 400 g - zrobiłam większą piankę, ponieważ w żadnym z 5 sklepów, jakie odwiedziłam, nie znalazłam galaretki ścinającej się z kiwi, stąd je sobie odpuściłam),
- 1 galaretka w kolorze zielonym (agrestowa).
- 1 paczka ciastek typu jaffa cakes (np. Delicje).
Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę (można mikserem). Następnie - gdy piana będzie już sztywna - porcjami dodajemy cukier, dalej miksując. Dodajemy po jednym żółtku. Przesianą mąkę tortową dodajemy do masy, całość mieszamy łyżką (najlepiej drewnianą). Masę wylewany na tortownicę (wysmarowaną uprzednie margaryną i wysypaną bułką tartą). Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Masa: Należy zagotować w garnku sok Pysio, wcześniej odmierzywszy szklankę soku. W szklance soku rozpuszczamy budyń śmietankowy. Gdy sok w garnku zacznie się gotować, powoli wlewamy do niego sok z budyniem, ciągle mieszając. Powstaje nam gęsta masa ( o jakże pięknym kolorze!), odstawiamy ją do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem, dodajemy lekko ostygniętą masę na bazie soku i budyniów. Następnie tak powstałą masę wykładamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość wstawiamy do lodówki.
Pianka: Agrestową galaretkę rozpuszczamy w połowie zalecanej przez producenta ilości wody (czyli 250 ml). Odstawiamy do ostygnięcia (musi się prawie całkowicie ściąć). Ubijamy śmietankę, o której następnie dodajemy galaretkę. Miksujemy. Gdy składniki się połączą, wyjmujemy ciasto z lodówki.
Na ciasto wyjęte z lodówki układamy dookoła ciasta, np. Delicje. Następnie wykładamy na nie przygotowaną wcześniej piankę. Wkładamy ciasto do lodówki.
Smacznego,
Magdalena
fot. ElMa |
to ciasto od dłuższego czasu zamierzam zrobić, nawet znalazłam wreszcie idealny przepis, który nie zawierał delicji (nie znoszę ich). A znam to ciasto z galaretką na wierzchu i jedyne co bym wyrzuciła to właśnie delicje i jednak chyba dodała na piankę zieloną galaretkę, która jakoś mi tu pasuje tak po prostu:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rzeczywiście smaczne, polecam :) Wg mnie bez różnicy, czy doda się delicje, czy też nie - jak dla mnie można by ich i nie dodawać :) ja nie dodałam galaretki (choć miała być, kiwi także) z trzech powodów: 1) nie znalazłam nigdzie galaretki, która by się ścinała z kiwi, 2) pianki wyszło mi trochę za dużo i najzwyczajniej w świecie nie starczyło mi już miejsca w tortownicy na nią, 3) nie przepadam za galaretkami w ciastach :)
UsuńA masa na bazie Pysia jest naprawdę pyszna :)
bo surowe kiwi i ananas, mango i papaja się nie ścina z galaretkami - jedyny na to sposób to kiwi z puszki lub obgotowanie surowego w syropie cukrowym.Te owoce zawierają substancje - enzym, który rozkłada białko zwierzęce, a takie zawarte jest w żelatynie. Wystarczy dlatego stosować w/w sposób lub zastąpić żelatynę agarem - wersja roślinna żelatyny.
Usuńa przepis, który mam czeka aż mnie najdzie, miało być na święta ale mi się odwidziało:P