poniedziałek, 10 marca 2014

26/ Sałatka wiosenna

Wiosna za oknem, za jakiś czas pojawią się nowalijki i w końcu można będzie sycić oko i podniebienie bogactwem świeżych warzyw, i owoców. Dzisiejsza sałatka to propozycja do obiadu, jednakże może stanowić również odrębną przekąskę w ciągu dnia. Co ważne, nadaje się także ona do zabrania w opakowaniu do pracy czy na uczelnię.

Składniki:
  • mix sałat (rukola, cykoria, inne),
  • pół pomidora, 
  • pół ogórka,
  • pół małej cebuli,
  • pół papryki.

 Sos:
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka musztardy,
  • dowolne zioła, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • odrobina wody.
Sałatę myjemy, wykładamy do salaterki. Warzywa kroimy w kostkę, cebulę w piórka i dodajemy do sałaty. W słoiku wstrząsamy składniki na sos (tak, by wszystkie się połączyły i wyszła gładka konsystencja). Polewamy sosem składniki, mieszamy. 

Smacznego :)
Magdalena



1 komentarz:

  1. ja je nazywam śmieciówkami, bo można dodać do nich wszystko i zawsze jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie słowa, te miłe oraz te bardziej krytyczne :)
To, że się dzielicie ze mną swoimi przemyśleniami, bardzo wiele dla mnie znaczy.
Jeśli chcecie pozostać anonimowi, to wstawcie chociaż swoje imię, bym wiedziała, do kogo się zwracać w razie potrzeby :)