Składniki:
- · ok. 2 szklanki mąki,
- · ok. 1,5 szklanki mleka,
- ok. 4 jabłka,
- · szczypta soli,
- · 2 jajka,
- · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- · Pół łyżeczki cynamonu,
- · Olej do smażenia,
- · Cukier puder do posypania (ja zmieliłam cukier wanilinowy).
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z mlekiem, solą,
jajkami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość miksować chwilę. Ciasto
musi nabrać konsystencji gęstej śmietany – musi być ono gęstsze, niż typowe
ciasto naleśnikowe. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić
na większe kawałki. Nakładać ciasto wraz z kawałkiem jabłka na rozgrzany olej,
smażyć aż się zarumienią placuszki. Na koniec posypać je cukrem pudrem/cukrem
wanilinowym.
Smacznego,
Magdalena
wśród wymienianych składników przeoczyłaś jabłka, w sposobie przygotowania jest już o nich mowa:)
OdpowiedzUsuńrównież chętnie czasami wracam do smaków dzieciństwa, a placki z jabłkami to jedne z nich, a ostatnio pokazywałam zupę dyniową z lanymi kluseczkami - tak mi się skojarzyło jak o nich napisałaś:)
Zapomniałam o nich, dzięki Aniu za spostrzegawczość, już naprawiam błąd :) lane kluski uwielbiam, pamiętam, że jak byłam młodsza, to Mama mi je często robiła na śniadanie :)
Usuńach te mamy, ale nas kiedyś rozpieszczały!:)
Usuńmnie też czasem się zdarza coś przeoczyć, a od jednej z blogerek ostatnio nawet dowiedziałam się, że często czytamy globalnie:)
O mniam, pysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńPysznie też smakowały :)
Usuń